14 Oct 2010

Last Sekali, Depa Lungguk Kat JKR Juga

..Ini la kerja Jabatan Pelajaran. Kerja baikpulih bangunan sekolah macam ni Jabatan Pelajaran yang buat. Pilih kontraktor kroni untuk dapat projek. Jabatan Pelajaran bukanya ada kakitangan teknikal untuk kendalikan projek kejuruteraan. Yang bertanggung jawab selia projek dari kalangan yang tak layak. Dulu kerja baik pulih macam ni JKR akan kendalikan. Sekarang tidak. Jabatan Pelajaran yang buat.
Jabatan Pelajaran sebenarnya sarang orang tertentu untuk songlap duit. Kalau tanya tukang buat rumah kampong pun depa akan gelak isu lantai sekolah runtuh macam ni. Ada ka simen nipis di turap atas lantai kayu lama. Bila siap nampak cantik. Kontraktor untung sakan, pegawai di jabatan pun dapat habuan. Lama kelamaan kayu lantai reput, lantai simen pun runtuh. Yang naya anak-anak yang cedera.
Bila dah runtuh macam ni  Jabatan Pelajaran tolak kat JKR. Masa nak buat dulu tak cari JKR pun.

Masaalah macam ni kita kena sekat. Takat nak repot kat SPRM tak payah la, buang masa saja. Tunggu PRU13, tukar kerajaan pusat lepas tu korek sikit-sikit bisul dan nanah dalam badan-badan kerajaan, termasuk bisul dan nanah dalam SPRM.