23 Jun 2009

Kenyataan bersama Pakatan Rakyat1. Semua parti dalam Pakatan Rakyat mengulangi komitment untuk terus bersama memperkasakan Pakatan Rakyat bagi membentuk kerajaan Persekutuan yang akan datang.

2. Majlis pimpinan Pakatan Rakyat menolak idea penubuhan kerajaan perpaduan dengan Umno atau Barisan Nasional yang merupakan satu fitnah dan tohmahan jahat serta tindakan terdesak untuk mengugat kekuatan Pakatan Rakyat yang semakin mendapat dokongan rakyat.

3. Pada masa yang sama Pakatan Rakyat mengambil sikap terbuka dan bersedia untuk bertemu dengan pimpinan BN bagi membincangkan isu-isu yang melibatkan kepentingan negara dan rakyat seperti usaha pemulihan ekonomi, meningkatkan kualiti pendidikan, mengembalikan intergriti institusi kehakiman, memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri, skandal RM12.5 billioh projek PKFZ, salah gunakuasa kepimpinan polis sementara kes jenayah semakin meningkat, membanteras rasuah dan menjana urustadbir yang baik, menjalankan pilihan raya bebas dan adil, membubarkan DUN Perak serta menjalankan pilihan raya dengan segera bagi menyelesaikan krisis rampasan kuasa negeri Perak.